Какви ваксини са разрешени за употреба до този момент ?

Към февруари тази година  289 експериментални ваксини срещу Ковид-19 са в процес на разработване, 66 от тях са в различни фази на клинично изпитване, а вече 20 са във фаза 3. Пет от тези ваксини, AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Gamaleya, Moderna и Sinopharm са одобрени от регулаторни органи, съгласно критериите на СЗО. Очаква се ваксините на Novavax и Johnson & Johnson да бъдат разрешени на базата на междинните резултати от фаза 3. Интересна е информацията, която обобщава публично достъпните данни за инвестициите, направени от правителства и неправителствени организации в научните изследвания и разработването на напредналите кандидати за ваксини. Пет компании са получили между 957 милиона и 2,1 милиарда долара финансова подкрепа най-вече от правителството на САЩ и от CEPI (фондация, която се занимава с финансиране на независими изследователски проекти за разработване на ваксини). В момента компаниите се стремят към разширяване на производствените си капацитети. Малко държави имат вътрешен капацитет да произвеждат бързо и самостоятелно ваксини срещу  COVID-19 и ще се нуждаят от компании, които да споделят технологии и знания. Цените на ваксините са особено важни, поради търсените обеми. Държавите се стремят да ваксинират цялото си население, което прави ваксините потенциално непосилни за много правителства дори при ниски цени на доза. А евентуалната нужда по-нататък да се променят ваксините, за да предпазват от новите варианти на коронавируса, може да превърне този разход в непрекъснато повтарящ се.

Какви ваксини са разрешени за употреба в ЕС ?

В ЕС досега са одобрени три ваксини – на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. Първите две използват една и съща технология (РНК ваксини) и като цяло демонстрират доста по-висока ефективност в сравнение с третата одобрена в ЕС ваксина – на AstraZeneca, която използва друга технология – векторна. Тази ваксина е ефективна за приложение при хора на възраст от 18 до 64 години, защитава срещу тежко протичане на заболяването, тя е по-евтина и може да се съхранява в хладилник.

 В момента  предлагането на ваксини е силно ограничено и поне в идните няколко месеца, а може би и повече, не се очаква да има избор, така че съветът за момента е да приемете каквато и ваксина да ви се предлага. Дали ваксината е малко повече или малко по-малко ефективна не е от такова съществено значение за голямата първоначална цел – да се минимизират тежките симптоматични случаи, хоспитализациите и жертвите на вируса. В това отношение всички ваксини се справят чудесно.

Типът на ваксината може да има значение за хора със специфични състояния – например с автоимунни заболявания или пациенти, които са на имуносупресивна терапия. При тях един тип ваксина може да е по-подходяща от друг. Хора със специфични състояния, които искат да се ваксинират, могат да се консултират със своите лекари за типа на подходящата за тях ваксина.

Взаимодействат ли ваксините с терапиите за ПХ ?

„Тестването и ваксинирането са ключови за защитата на групата на уязвимите хора,каквито са пациентите с ПХ. Надявам се, че това ще помогнете  да намалим бремето на пандемията и да се върнем към новото нормално положение “, посочва  проф. д-р Джудит Лоффер-Раг от клиниката по пулмология  на университеската болница в Инсбрук, Австрия.

 д-р Марк Тошнер, ПХ специалист, който участва в  клиничното изпитване на ваксината Оксфорд / AstraZeneca и наблюдава 30 пациенти с ПХ споделя:

„Историята на ваксините показва, че те не взаимодействат с лекарства. Рядко  може да възникне  някакъв страничен ефект, който отшумява в рамките на няколко дена. Очаквам все пак да има някакви лекарствени взаимодействия, но едно от хубавите неща в организацията в Обединеното кралство е, че имаме много добре организирана,  грижа за пациентите  с белодробна хипертония. Както знаете, всички сме в специализирани центрове, така че това е нещо, което ще можем да оценим от специализираните центрове и това е нещо, което ще следим. В миналото обаче ваксините  не взаимодействат със специфичната  терапия за пулмонална хипертония и сега мисля, че ще бъде така. „

Нито една от ваксините не се счита за особен риск за приложение при пациенти с редки белодробни заболявания.  За предпочитане е те да получат РНК ваксини.

Няма доказани специални лекарствени  взаимодействия и рискове със специфичната  лекарствена терапия за ПХ,  няма и преки рискове свързани с  рядкото белодробно заболяване.

Пациенти с ПХ, предизвикана от системни заболявания, като  скелероделмия  трябва да бъдат стабилни и преди ваксинация да направят консултация със своя наблюдаващ ПХ специалист.

Трябва ли пациентите с ПХ да прекъснат своята антикоагулантна терапия (Sintrom) преди ваксинация ?

 Ваксината се прилага само чрез  мускулно инжектиране  и не е необходимо спиране на антикоагулантната терапия.

Опасна ли е ваксината за хора с имунна недостатъчност?

Подобно на бременните жени и децата, хора със специфични здравни проблеми не се включват в клиничните проучвания на ваксини, които кандидатстват за спешно разрешително. За тях впоследствие се правят отделни изследвания. Така че за момента 100% сигурни отговори няма. Дадените от регулаторите разрешителни дотук не посочват, че имунокомпрометирани хора не трябва да получават ваксината. Няма и причина да се смята, че тя е опасна за повечето от тях. Възможно е обаче ваксината да не е така ефективна при имуносупресирани лица, тъй като те може да имат намален имунен отговор. Решенията са индивидуални и след преценка на лекаря. В някои държави, специализирани клиники започнаха проучвания върху действието на ваксините при трасплантирани пациенти, до сега няма прекъснати проучвания поради проява на тежки усложения. За пациенти, които чака за  трансплантация ваксинацията, трябва да се извърши  задължително преди  нея.  Трансплантирани лица могат да се ваксинират само с  РНК ваксини.

Могат ли пациенти с  заболявания на щитовидната жлеза да се ваксинират?

Пациентите трябва да бъдет стабилни. Но все още няма специализирани проучвания за тази група пациенти.

Могат ли хората с алергии да се ваксинират?

За тях важат специални предпазни мерки. Ваксинираното лице, трябва да се наблюдава за по-дълъг период от време след ваксинация. Единственото противопоказание е когато е известната свръхчувствителност към PEG (полиетилен гликол).

Реакции при ваксинацията

Има разлика между алергични  и имунни реакции:

1) Алергични ваксинални реакции: Те се появяват в рамките на 15 до 30 минути след ваксинацията.

2) Имунни реакции: Те трябва да се считат за положителни (местни оплаквания на мястото на инжектиране, лека треска, умора).

Ако се чувствате  притеснени  за поставянето на ваксина. Какво трябва да направите?

Говорете с някой, на когото имате доверие, като вашия наблюдаващ специалист по ПХ, относно всички притеснения, които имате.

Бъдете внимателни откъде набавяте информацията си. Социалните медии не са добър източник на информация. Препоръчваме уебсайта на МЗ и връзките, изброени по-долу.

 Ваксинация са прави по личен избор  и никой  не може да ви принуди да вземете решение.

Трябва ли да носим маски и да спазваме дистанция и след като сме ваксинирани?

Да, това е силно препоръчително, тъй като все пак не е категорично ясно дали и ваксинираните хора не са разпространители на вируса, а още дълго време ще има уязвими групи – ваксинациите напредват бавно, а и не всички членове на обществото могат да бъдат ваксинирани (например деца, хора със специфични заболявания и др.). Освен това самите имунизирани хора не са 100% предпазени от вируса, особено в периода между двете дози.

Веднага  след ваксинацията ще има ли защита срещу COVID-19?

Смята се, че известна защита срещу тежко развитие на коронавирус хората получават още след първата доза, но тя е недостатъчна – вече има редица регистрирани случаи на хора, заразили се между двете инжекции. Максималната потенциална защита се очаква след втората инжекция. Но понеже отнема известно време на организма да развие антителата, то пълната защита се активизира след 1 до 3 седмици след нея.

Как да разберем , че  ваксината работи ?

Популярните странични ефекти като температура, главоболие, болки в ставите или на мястото на инжекцията обикновено са показателен знак, че имунната система реагира, т.е. ваксината е „хванала“. Ако някой иска да бъде сигурен дали е развил антитела след имунизацията, може да си направи серологичен (кръвен) тест за наличие на антитела седмица след втората доза от ваксината на Pfizer, две седмици след тази на Moderna и поне толкова за AstraZeneca.

Могат ли болни в момента от COVID-19 да се ваксинират?

Хора, които са болни или диагностицирани в момента от COVID-19, трябва да изчакат да се възстановят, преди да се ваксинират, тъй като ваксината може да засили симптомите им. Това важи и за хора с други остри заболявания и възпаления към момента, но хора с хронични заболявания със стабилни симптоми – например хора с ХОББ, с хронични заболявания на червата и др., спокойно могат да се ваксинират.

Мога ли  да се реинфектирам, след като съм се  ваксинирал?

Да, но ваксинацията предлага защита срещу тежки форми  на заболяването. Все още не е известно колко дълго трае имунитетът, които ваксините създават.

Източници:

1.”Patient information on the COVID-19 vaccination”, Ao. Univ.-Prof. Dr. Judith Löffler-Ragg, Innsbruck University Hospital Head of Outpatient Department for Pneumology with a focus on Rare Lung Diseases COVID-19 task force Consultant for Lung Transplant ICU

2.https://www.phauk.org/vaccines/

3.https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2021/02/12/4174116_vaksinite_sreshtu_covid-19_nai-vajnite_vuprosi_i/

4.https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00306-8/fulltext#.YChIWFEhbTk.facebook

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.