ПУЛМОНАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ

 • Сред най-честите симптоми на „болестта на сините устни“ са недостигът на въздух и при най-малко усилие (например, изкачване на 3-4 стъпала или измиване на няколко чаши), силно сърцебиене, замайване и загуба на съзнание.
 • Симптомите съществуват при други заболявания и по тази причина пулмоналната хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, хронична обструктивна белодробна болест и други общи заболявания, което забавя навременното поставяне на диагнозата.
 • Белодробната хипертония е рядко заболяване, което води до стеснение на кръвоносните съдове в белите дробове.
 • Медицината все още не е наясно каква е причината за стесняване на артериите, които пренасят кръвта от сърцето към белите дробове, но резултатът от този дефект е, че преумореното сърце се износва бързо, а това води до сърдечна недостатъчност.
 • В България около 500 човека страдат от рядкото заболяване, а близо 130 са с тежката форма на заболяването.
 •  Болестта засяга много млади хора.
 • Трайно лечение се постига с трансплантация на бял дроб, а поддържащата терапия е със скъп медикамент, който не се осигурява в България.

ИНИЦИАТИВАТА ПО СВЕТА

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2021 г. ще се включат над 80 пациентски организации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията „Дари дъх“ ще се провежда през целия месец май. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от инициативата за девети път.

сгради в синя светлина в българия

На 5 май отбелязваме световния ден на „болестта на сините устни“. У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи.

Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.

Патрон на кампанията „Дари дъх!“ през 2021 г. е кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В интервала от 19.00 до 23 часа на 5 май 2021 г., сряда, ще бъдат осветени:

 • Във Варна – сградата на Командването на военноморските сили;
 • В Бургас – сградата на общината;
 • В Плевен – параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“;
 • В Хасково – Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“

СПОРТНО СЪБИТИЕ „дари дъх“

15 ентусиасти – любители ще се включат в спортното събитие „Дари дъх“, посветено на Световния ден на пулмоналната хипертония. Събитието ще се проведе на 15 май 2021 г., събота, от 10.00 часа във фитнес „Спартак“ и ще се води от кондиционния треньор Стефан Терзийски, основател на Bestefficient.

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което засяга близо 500 българи, 180 от които са в остра фаза на заболяването и се нуждаят от белодробна трансплантация. Болестта, позната като „болестта на сините устни“, заради кислородната недостатъчност, която предизвиква, е причина много от пациентите да нямат активен социален живот. За пациент, който е с пулмонална хипертония, всяко движение е свързано с недостиг на въздух, а спортуването и изкачването на стълби, например, е сериозно предизвикателство и невъзможна дейност. Пациентите с рядката болест са приковани към кислородните си концентратори.

Спортното събитие „Дари дъх“ ще включва високоинтензивна интервална тренировка, която освен повишаване на пулса, повишава нивата на някои ключови хормони на човека – тестостерона, хормона на растежа и др., което от своя страна създава условия за изгаряне на мазнини и за развиване на мускулната маса. По време на част от тренировката пулсът се покачва до 85-90%, а метаболизмът остава активен часове след края на тренировката. Интензивната тренировка край езерото „Панчарево“ ще завърши с гребане във водите на езерото под наблюдението на опитни инструктори.

Стефан Терзийски е магистър в специалност „Фитнес, спорт, здраве“. Има педагогическо образование и работи както с възрастни, така и с деца. Треньор по баскетбол. Специализирал е диететика във Франция, там се подготвя и за кондиционен треньор на елитни спортисти. Фитнес консултант е повече от 10 години, а от 7 преподава в НБУ. Тренирал е и е консултирал над 700 човека за техния здравословен начин на живот.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ И ВИЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ МЕСЕЦ МАЙ:

 • Тичайте, скачайте, плувайте, играйте тенис, спортувайте любимия си спорт.
 • Посетете любимия си танцов клуб и танцувайте.
 • Сложете синьо червило на устните си.
 • Каквото и да направите, направете си снимка и я споделете с приятели, като не забравяте да сложите хаштагове: #pHmatters #worldPHDay2021 #pulmonaryhypertension
 • Слагайте хаштаг #pHmatters #worldPHDay2021 #pulmonaryhypertension