Актьорите Асен Блатечки, Александър Алексиев (познат от медицинския сериал „Откраднат живот“ и филма „Възвишение“), Кирил Недков и художествената гимнастичка Симона Пейчева са част от звездния отбор, който ще отбележи с интензивна тренировка Световния ден на пулмоналната хипертония. Инициативата е на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония и е в подкрепа на пациентите, които са зависими от кислородните си концентратори.

„Дари дъх! Движението е живот!“ е мотото на спортното събитие, което има за цел да напомни на хората, че с движение човек може да остане дълго здрав. Най-често пациентите с белодробна хипертония са млади хора или жени, които са в активна възраст и нямат възможност да живеят и спортуват активно заради коварната болест. Тренировката ще се проведе на 11 май 2019 г. във Фитнес „Спартак“ и ще се ръководи от кондиционния треньор и фитнес инструктор Стефан Терзийски, който има значителен опит в работата с пациенти с тежки заболявания. В спортното събитие ще се включат още водещият от Нова телевизия Кузман Илиев, адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, кондиционните треньори и спортни инструктори Костадин Зашев, Калоян Чернев и Мартин Петров, треньорът по триатлон Калин Стоянов и талантливият музикант и активен спортист Георги Чапанов. Всеки, който тренира в спортния комплекс до 11 май, има възможността да отбележи на специална стена пробяганите от него километри, срещу което сдружението на пациентите с пулмонална хипертония ще дари средства и ще закупи кислороден концентратор в помощ на пациентите, които се нуждаят от него.

„Болестта на сините устни“ е коварно заболяване, което може да бъде объркано лесно с астма, сънна апнея, хронична обструктивна болест и др. Сред най-честите симптоми са недостигът на въздух и при най-малко усилие (например, изкачване на 3-4 стъпала или измиване на няколко чаши), силно сърцебиене, замайване и загуба на съзнание. За съжаление, българските пациенти продължават сами да закупуват кислородните си апарати, докато в останалите страни-членки на ЕС кислородолечението се реимбурсира напълно. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на болестта се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. „състрадателно лечение“, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България.

У нас близо 250 пациенти страдат от пулмонална хипертония. В момента няма пациенти, които да чакат в австрийска активна листа за трансплантация на бял дроб, въпреки тиражираната информация в българските медии за това. Те бяха във Виена за предварителни оценъчни прегледи, след което им бяха извършени допълнителни изследвания, на базата на които Австрия да вземе решение дали всеки от пациентите е подходящ за трансплантация. Процедурата изисква още да се заплати такса Евротрансплант за включване в листата на чакащите и заплащане на самата трансплантация. Предвид промените, които бяха направени и вливането на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК, обаче, още не е ясна формулата на плащане.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.