Дванадесет са пациентите с пулмонална хипертония у нас, включени в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб. Вече имаме 7 успешно трансплантирани болни с тази диагноза. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантация.

Стотици българи буквално не могат да си поемат дъх заради тежкото и рядко заболяване, наречено пулмонална хипертония. Всички те са зависими от кислородните си маски и апарати, за да могат да извършват елементарни дейности, а изкачването дори само на няколко стъпала например е огромно изпитание за страдащите от болестта на сините устни. Според данните на здравната каса, 124 души в момента са на терапия, а състоянието им се следи в три болници в страната – столичните „Св. Анна“ и НКБ, както и варненската „Св. Марина“.

Тази година Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ) отбеляза  Световния ден за борба с болестта на 4 май в Приключенски парк “Фънтопия“ в Парадайс център в София. Специалното събитие бе под надслов „Дари дъх”, като по време на спортния хепънинг пациенти и техни приятели се катериха по изкуствена стена в подкрепа на пациентите с пулмонална хипертония.

Инициативата има за цел да се повиши осведомеността на хората за това животозастрашаващо заболяване на белите дробове и сърцето и се реализира с подкрепата на Министерсво на здравеопазането и Министерство на младежта и спорта.

„Пулмоналната хипертония може да застигне всеки. Невидимата болест те прави зависим от кислородния апарат.  Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение, получаваш отоци по краката, ръцете, устните ти посиняват, задушаваш се. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се превръща от елементарно действие в огромно изпитание“, разказа пред журналисти Наталия Маева. Един от ключовите симптоми е затруднено дишане дори при най-обикновени ежедневни задачи, а ако не се лекуват адекватно, пациентите живеят само няколко години.

„Ако се обединим около идеята за по-добра осведоменост за пулмоналната хипертония, бихме могли да постигнем по-ранно и точно диагностициране на болестта, оптимално лечение, по-добро качество на живот и повече научни изследвания върху различните видове пулмонална хипертония. С тази диагноза се живее трудно, а качеството на живот е променено до неузнаваемост“, обясни председателят на БОППХ, която е  трансплантирана в Австрия. Още двама българи с тази диагноза са с присаден бял дроб, а един е включен в листата на чакащи на Евротрансплант.

Като част от кампанията, на 5 май фасадата на НДК бе осветена в синьо – цветът, който е символ на „болестта на сините устни“.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.