Проблемите с донорството идват от това, че България не можа да изпълни изискванията да подава регулярно органи към Евротрансплант, тъй като организацията има определени стандарти. Това каза заместник-председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Наталия Маева в интервю за предаването „Нещо повече“.

„За да бъдем пълноправен член на Евротрансплант, трябва да имаме 10 донорски органа на милион от населението. В България това няма как да се случи в момента. Необходими са спешни промени в Закона за донорството“, беше категорична тя.

В момента ситуацията е кризисна, каза още Маева: „Ние нямаме време. Това, което трябва да направят Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантациите, е да намерят начин тези хора да бъдат трансплантирани, но не в България, защото тайната да оцелееш след трансплантацията е този тримесечен възстановителен период. Белият дроб е постоянно изложен на бактерии и инфекции. За съжаление тук в нашите условия няма как да стане това проследяване“.

В момента в България чакащите за трансплантация са 15 души. Маева призова държавата да намери начин да помогне на тези, които са в най-тежко положение: „Поне най-спешните пациенти – това са двама или трима пациенти, нека да се търси някакъв вариант. Има начини. Държавата е в състояние да реши проблема“.

Маева, която е с трансплантация на белия дроб, обясни, че цялата процедура е невероятно тежка: „Аз минах през този ад и не искам да продължава да бъде по този начин оставена системата“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.