И тази година на 5 май  отбелязваме Световния ден  на пулмоналната хипертония.

„Болестта на сините устни“, може да застигне всекиго. Невидимата болест те прави  завасим от кислородния апарат.  Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение, получаваш отоци по краката, ръцете, устните ти посиняват, задушаваш се. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала е огромно изпитание.

С тази диагноза се живее трудно, а качеството на живот е променено до неузнаваемост. Наложително е пациентите да бъдат добре информирани за „болестта на сините устни“ и за ефектите, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми с дълбок отпечатък върху практическия, емоционалния и финансовия аспект на живота.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г.  През 2018-та в международната кампания ще се включат над 80  национални асоциации от цял свят. Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации са сред инициаторите за отбелязването на Световния ден. “Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“  за шеста поредна година е част от световната кампания „Дари дъх“, посветена на това рядко и коварно заболяване.

За трети път на 5 май фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо, цветът – символ на „болестта на сините устни“.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.