„Дари дъх! Движението е живот!“ бе мотото на спортното събитие, организирано по повод Световния ден на пулмоналната хипертония. Събитието се проведе във фитнес център „Спартак“ и бе водено от инструктора Стефан Терзийски. В спортната инициатива се включиха популярни лица от телевизията и киното, спортисти, музиканти и приятели на каузата. Всеки, който тренира в спортния комплекс от 7 до 11 май имаше възможността да отбележи на специална стена пробяганите от него километри, срещу което сдружението на пациентите с пулмонална хипертония дари средства и закупи кислороден концентратор в помощ на пациентите, които се нуждаят от него.

В спортното събитие се включиха актьорите Александър Алексиев (познат от сериала „Откраднат живот“ и филма „Възвишение“) и Кирил Недков, водещият от Нова телевизия Кузман Илиев, кондиционните треньори и спортни инструктори Костадин Зашев, Калоян Чернев и Мартин Петров, треньорът по триатлон Калин Стоянов и талантливият музикант и активен спортист Георги Чапанов, както и съоснователката на „Майко мила“ Елисавета Белобрадова.

„Болестта на сините устни“ е коварно заболяване, което може да бъде объркано лесно с астма, сънна апнея, хронична обструктивна болест и др. Сред най-честите симптоми са недостигът на въздух и при най-малко усилие (например, изкачване на 3-4 стъпала или измиване на няколко чаши), силно сърцебиене, замайване и загуба на съзнание. За съжаление, българските пациенти продължават сами да закупуват кислородните си апарати, докато в останалите страни-членки на ЕС кислородолечението се реимбурсира напълно.

Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на болестта се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. „състрадателно лечение“, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България.

Виж галерия


 

 

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.