Пациентите с пулмонална хипертония са помолени да останат вкъщи и да се самоизолират, тъй като в контекста на пандемията COVID-19 принадлежат към уязвима общност. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония“ разбира, че това е изключително труден момент за всички пациенти с пулмонална хипертония. Има много страх и за съжаление циркулира много дезинформация. Това, което знаем е, че хората с основни белодробни, сърдечни и други сериозни заболявания, и по-специално тези над 65 години, са по-склонни да изпитат усложнения ако се заразят с вируса COVID-19.

Пациентите с пулмонална хипертония, трябва да полагат допълнителни грижи, за да сведат до минимум излагането си на вируса. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипетрония“ заедно с  нашия научно-медицински консултативен съвет препоръчва да получавате информация чрез надеждни източници, като например вашите местни здравни министерства и Световната здравна организация (СЗО).

Препоръките на СЗО включват:

  • Мийте ръцете си често със сапун и вода или разтвор на алкохолна основа
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата, освен ако ръцете ви не са чисти
  • Опитайте се да спазвате поне 2 метра разстояние между себе си и другите, особено до тези, които кашлят и / или кихат
  • Когато кашляте и / или кихате, покрийте устата и носа си със сгънат лакът или плат
  • Използвайте безопасно храните, като боравите с различни дъски за рязане на сурово месо и варени храни и мийте ръцете си, докато ги обработвате.
  • Избягвайте публични събирания и тълпи
  • Избягвайте използването на обществен транспорт, когато е възможно
  • Когато е възможно, използвайте алтернативи за рутинни медицински срещи лице в лице (например телефонни разговори).

 Пулмоналната хипертония причинява множество усложенения, особено в случаите на вторична пулмонална хипертония едновременно с други сериозни заболявания като лупус, склеродермия, ХОББ, идиопатична белодробна фиброза, вродени сърдечни малформации. Болните с пулмонална хипертония попадат в най-застрашената група от хронично болни пациенти с белодробно страдание с висока степен на хипоксия и силно изразена сърдечна недостатъчност .

Голямата част от пациентите с пулмонална хипертония са с инвалидност над 80%. В трети и четвърти функционален клас за тези пациенти се грижат техните роднини , защото предвид развитието на болестта те нямат възможност да се справят с ежедневните си задължения, като почистване, пазаруване и готвене, защото те са приковани към кислородните концентратори за повече от 17 часа в денонощие. В повечето случаи за такива пациенти се грижат техните родители, които са възрастни пациенти също с хронични увреждания, които в момента също са с препоръки за домашна изолация.

За съжаление, българската здравна система не е пригодена за прилагането на такива мерки. Липсват условия за дистанционно наблюдение, законодателството не позволява отпускането на лекарства по лекарско предписание онлайн, липсват системно организирани домашни грижи и други. До този момент липсва алгоритъм, как ще се реагира , ако има зарзени с COVID-19 пациенти с пулмонална хипертония и в кои са лечебните заведения в които, такива пациенти ще бъдат насочвани за хоспитализация.Полагаме усилия заедно с Нациолния кризисен щаб и Мединския съвет в спешен порядък да бъдет изработени такива правила.

Симптомите трудно се разграничават от други вирусни инфекции. Те могат да включват температура, кашлица и задух.

Ако забележите затруднено дишане, задух, силна болка в гърдите и сини устни незабавно се свържете с наблюдващия лекар или се обадете на тел.112.

Източник:

Covid-19

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.