20 спортни ентусиасти се включиха в инициативата „Дари дъх“ на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония – пациентска организация, която защитава интересите на засегнатите от коварното заболяване българи.

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което засяга близо 500 българи, 180 от които са в остра фаза на заболяването и се нуждаят от белодробна трансплантация. Болестта, позната като „болестта на сините устни“, заради кислородната недостатъчност, която предизвиква, е причина много от пациентите да нямат активен социален живот.

Участниците в спортното събитие „Дари дъх“ дариха от своето време, за да направят интензивна тренировка под ръководството на кондиционния треньор Стефан Терзийски от BestEfficient. Домакини на събитието беше фитнесът „Спартак“.

„Щастлива съм, че спортувате вместо онези, които не могат да изкачат дори няколко стълби и живеят скрито от обществото“, коментира в началото на спортното събитие Наталия Маева, председател на пациентската организация, която е и с органна трансплантация.

Специален гост на събитието беше актьорът Филип Буков, който изигра ролята на чаровния уролог д-р Хаджихристев в сериала „Откраднат живот“. Филип Буков е запален спортист, с различни спортни таланти, който разказа за инициативата в пряко включване в ефира на предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония в София се проведе под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. „София е един от градовете, който се включи в отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония. Вашият ентусиазъм е заразителен и помага изключително много за информирането на хората за това рядко заболяване, което означава, че можем заедно за помогнем на хората, които страдат от това заболяване“, каза във видеопослание по повод събитието софийският градоначалник.

Световният вицешампион по борба Кирил Милов също поздрави участниците: „При тази болест всяка крачка е изпитание. За всеки пациент всяка глътка въздух е подарък, а тази болест се открива късно и е важно да говорим за нея“.

Спортното събитие „Дари дъх“ протече под формата на  високоинтензивна интервална тренировка, която освен повишаване на пулса, подпомага повишаването на нивата на някои ключови хормони на човека – тестостерона, хормона на растежа и др., което от своя страна създава условия за изгаряне на мазнини и за развиване на мускулната маса.  По време на част от такава тренировка пулсът се покачва до 85-90%, а метаболизмът остава активен часове след края на тренировката.

Страната ни е длъжник на пациентите с пулмонална хипертония и сериозни белодробни заболявания, тъй като изоставаме по отношение на трансплантациите на бял дроб, както и в кислородолечението и грижата за пациентите в остра фаза на болестта, посочват експертите.


СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.