Медицинският термин, обозначаващ недостатъчно снабдяване на кислород на клетките, тъканите или органите, се нарича хипоксия. Нивата на кислород в кръвта и хипоксия могат да се понижат поради някой от следните фактори и състояния:

  • ниски нива на кислород във въздуха: когато атмосферният кислород във въздуха спада значително на голяма надморска височина.
  • намален капацитет на организма да приема кислород: това може да бъде причинено от белодробни заболявания или пневмония, причинена от COVID-19.

Ниските нива на кислород в кръвта (кислородна сатурация) понякога са признак за сериозен проблем, свързан с дишането или кръвообращението, както и за наличието на респираторна инфекция, вследствие на COVID-19.

Пулсовата оксиметрия представлява метод, който измерва процента на хемоглобина в кръвта, пренасящ кислород.. При пациенти с по-тежко  преминаваща инфекция от COVID-19 понякога нивата на кислород са ниски, дори когато  пациентът се  чувства добре. Въпреки това, ниската сатурация може да бъде ранен предупредителен знак, че е необходима медицинска помощ.

Не съществува универсално SpO2 число, което да показва, че съдържанието на кислород е в оптималния, здравословен диапазон. За ниска сатурация може да се счете <90% при респираторни инфекции на пациенти с висока температура, кашлица, висока дихателна честота (над 30 вдишвания в минута), остър респираторен дистрес синдром, пневмония и COVID-19. За боледуващите от COVID-19, които следят сатурацията си у дома, е препоръчително да се следи за спадане на SpO2 показанията под 93-90%. Ако стойността постоянно пада под този праг, е необходимо навременна медицинска намеса и начало на терапия с кислород.

Нормалният (здравословен) SpO2 индекс обикновено е най-малко 95%. При пациенти с хронично белодробно заболяване или сънна апнея обикновено се наблюдават нормални нива около 90%. Ако стойностите са под тези нива, е необходимо навременна медицинска намеса и начало на кислородо лечение.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.