Пациентски организации поискаха преразглеждане възможността за включване за заплащане от бюджета на НЗОК на кислородни концентратори 0-5 л/минута.

„За нас е неприемливо, че от 2018 г. досега няколко ръководни състава на Министерство на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса не успяват да завършат процедурата по включването на кислородните концентратори в списъка на изделията, заплащани от НЗОК докрай и по този начин с лека ръка лишават няколко хиляди души, живеещи с дихателна недостатъчност от финансова подкрепа, за да си осигурят необходимите кислородни концентратори за дълготрайна домашна употреба“, се казва в писмото, подписано от Наталия Маева, председател на БОППХ и заместник-председател на Националната пациентска организация.

Българските пациенти, засегнати от различни заболявания, водещи до дихателна недостатъчност, са единствените в рамките на ЕС, които продължават сами или чрез дарителски кампании да набавят мобилни и стационарни кислородни концентратори за домашна употреба. Цените на стационарните апарати са между 2 400 и 3 200 лева, а на преносимите – между 5 000 и 7 000 лева, се казва още в писмото.

„В условията на галопираща инфлация и настъпваща тежка икономическа криза предлагаме да има опция за наем на кислородни концентратори, чрез ваучерна система като наемната цена по наши разчети не следва да надвишава 90 лв.  с което ще се осигури възможност да бъде покривана от НЗОК“, пишат експертите.

В писмото, изпратено но всички ресорни институции, пациентските организации настояват експертният съвет по медицинската специалност „Пневмология и фтизиатрия“ към МЗ да финализира и в най-кратки срокове да изготви медицински критерии относно кислородолечението в домашни условия. Пациентите напомнят, че е необходимо разграничение между метода „кислородолечение“, което е лечебно вещество и кислородните концентратори, които са медицинско изделие, подаващо лечебното вещество, в случая кислород.

Пациентите допълват, че считано от 01.07.2020 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща кислородните апарати за домашна употреба за пациенти, страдащи от белодробни заболявания, предизвикващи дихателна недостатъчност. Още тогава бяха изработени алгоритъм и критерии за отпускане на кислородни концентратори за домашна употреба, в допълнение бе избрана и фирма-доставчик, но цялата процедура замръзва и остава в 2020 г.

„Уверени сме, че в бюджета на НЗОК за 2023 г. ще бъде предвиден необходимия финансов ресурс за реимбурсация на кислородните концентратори за домашна употреба. При необходимост, за да бъде улеснена процедурата по изготвянето на медицинските критерии, можем да окажем съдействие, като предоставим резюме на прилаганите правила в Германия, Белгия и Румъния“, се казва още в писмото.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.