На 5 май отбелязваме световния ден на „болестта на сините устни“. У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи.

На 5 май 2023 г. от 20.00 до 23.00 ч. сградата на Националния дворец на културата в София ще засвети в синьо за шеста година, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест “на сините устни” – пулмоналната хипертония. Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.

В интервала от 20.00 до 23 часа на 5 май 2023 г., сряда, ще бъдат осветени:

  • В Бургас – Мостът в Морската градина;
  • В Русе – Пантеонът на възрожденците;
  • В Хасково – Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“.

Пулмоналната хипертония е невидимата болест, която те оставя без дъх. В битката с нея  има  много герои – лекарите и хората, които решават да  дарят органите на свои роднини, изпаднали в мозъчна смърт. Пациентите с пулмонална хипертония, са зависими от  кислородните концентратори  и скъпа поддържаща терапия. Единственият шанс в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация. Това рядко заболяване отнема възможността на хора в активна възраст, да тичат, да спортуват, да се забавляват – всяка крачка ги оставя без дъх“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Въпреки усилията на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Всяка година в България се диагностицират между две – три деца с пулмонална хипертония. Ето защо стартираме дарителска кампания, която ще продължи до 30 май и има за цел да осигури необходимата сума за закупуването на два броя кислородни концентратори – стационарен и портативен на стойност 6 780.00 лв., които да бъдат предоставени на екипа на Клиниката по детска кардиология на МБАЛ „Националната Кардиологична Болница“, където се лекуват децата с това рядко заболяване.

Допълнителна информация:

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2023 г. ще се включат над 80 пациентски организации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията „Дари дъх“ ще се провежда през целия месец май. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от инициативата за девети път.

#worldPHDay2023#pulmonaryhypertension

За контакти и допълнителна информация:

Наталия Маева, председател на БОППХ, тел: 0877773887 и имейл: bgspph@gmail.com

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.