ПУЛМОНАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ

 • Сред най-честите симптоми на „болестта на сините устни“ са недостигът на въздух и при най-малко усилие (например, изкачване на 3-4 стъпала или измиване на няколко чаши), силно сърцебиене, замайване и загуба на съзнание.
 • Симптомите съществуват при други заболявания и по тази причина пулмоналната хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, хронична обструктивна белодробна болест и други общи заболявания, което забавя навременното поставяне на диагнозата.
 • Белодробната хипертония е рядко заболяване, което води до стеснение на кръвоносните съдове в белите дробове.
 • Медицината все още не е наясно каква е причината за стесняване на артериите, които пренасят кръвта от сърцето към белите дробове, но резултатът от този дефект е, че преумореното сърце се износва бързо, а това води до сърдечна недостатъчност.
 • В България около 300 човека страдат от рядкото заболяване.
 •  Болестта засяга много млади хора.
 • Трайно лечение се постига с трансплантация на бял дроб, а поддържащата терапия е със скъп медикамент, който не се осигурява в България.

ИНИЦИАТИВАТА ПО СВЕТА

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2022 г. се включват над 80 пациентски организации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от инициативата за десети път.

сгради в синя светлина в българия

На 5 май отбелязваме световния ден на „болестта на сините устни“. У нас рядкото заболяване засяга близо 300 българи.

Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.

На 5 май 2022 г. от 20:00 до 22:00 ч. сградата на Националния дворец на културата в София засвети в синьо за седма година, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с тази рядка, нелечима и коварна „болест на сините устни” – пулмонална хипертония.

В рамките на инициативата бяха осветени още: в Бургас – Мостът в Морската градина; в Русе – сградата на Община Русе; в Хасково – Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“.
Градовете Благоевград, Плевен и Стара Загора подкрепиха инициативата чрез окачване на сградата на съответната община специално създадено за Световния ден на пулмоналната хипертония „Знаме на подкрепа“.

СПОРТНО СЪБИТИЕ „дари дъх“ – СЪСТЕЗАНИЕ С ДРАКОНОВИ ЛОДКИ НА ЕЗЕРОТО КРАЙ ПАНЧАРЕВО

30 ентусиасти – любители ще се включат в спортното събитие „Дари дъх“, посветено на Световния ден на пулмоналната хипертония. Събитието ще се проведе на 29 май 2022 г., събота, от 10.00 часа край езерото в Панчарево и ще се води от кондиционния треньор Стефан Терзийски, основател на Bestefficient.

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което засяга близо 300 българи. Болестта, позната като „болестта на сините устни“, заради кислородната недостатъчност, която предизвиква, е причина много от пациентите да нямат активен социален живот. За пациент, който е с пулмонална хипертония, всяко движение е свързано с недостиг на въздух, а спортуването и изкачването на стълби, например, е сериозно предизвикателство и невъзможна дейност. Пациентите с рядката болест са приковани към кислородните си концентратори.

Спортното събитие „Дари дъх“ ще включва интензивната тренировка край езерото „Панчарево“ и ще завърши с гребане във водите на езерото под наблюдението на опитни инструктори.

Стефан Терзийски е магистър в специалност „Фитнес, спорт, здраве“. Има педагогическо образование и работи както с възрастни, така и с деца. Треньор по баскетбол. Специализирал е диететика във Франция, там се подготвя и за кондиционен треньор на елитни спортисти. Фитнес консултант е повече от 10 години, а от 7 преподава в НБУ. Тренирал е и е консултирал над 700 човека за техния здравословен начин на живот.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ И ВИЕ:

 • Тичайте, скачайте, плувайте, играйте тенис, спортувайте любимия си спорт.
 • Посетете любимия си танцов клуб и танцувайте.
 • Сложете синьо червило на устните си.
 • Каквото и да направите, направете си снимка и я споделете с приятели, като не забравяте да сложите хаштагове: #pHmatters #worldPHDay2021 #pulmonaryhypertension
 • Слагайте хаштаг #pHmatters #worldPHDay2022 #pulmonaryhypertension