ПУЛМОНАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ

  • Сред най-честите симптоми на „болестта на сините устни“ са недостигът на въздух и при най-малко усилие (например, изкачване на 3-4 стъпала или измиване на няколко чаши), силно сърцебиене, замайване и загуба на съзнание.
  • Симптомите съществуват при други заболявания и по тази причина пулмоналната хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, хронична обструктивна белодробна болест и други общи заболявания, което забавя навременното поставяне на диагнозата.
  • Белодробната хипертония е рядко заболяване, което води до стеснение на кръвоносните съдове в белите дробове.
  • Медицината все още не е наясно каква е причината за стесняване на артериите, които пренасят кръвта от сърцето към белите дробове, но резултатът от този дефект е, че преумореното сърце се износва бързо, а това води до сърдечна недостатъчност.
  • В България около 300 човека страдат от рядкото заболяване.
  •  Болестта засяга много млади хора.
  • Трайно лечение се постига с трансплантация на бял дроб, а поддържащата терапия е със скъп медикамент, който не се осигурява в България.

ИНИЦИАТИВАТА ПО СВЕТА

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2022 г. се включват над 80 пациентски организации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от инициативата за десети път.

сгради в синя светлина в българия

На 5 май отбелязваме световния ден на „болестта на сините устни“. У нас рядкото заболяване засяга близо 500 българи.
Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.
На 5 май 2023 г. от 20:00 до 22:00 ч. сградата на Националния дворец на културата в София засвети в синьо за осма година, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с тази рядка, нелечима и коварна „болест на сините устни” – пулмонална хипертония.
В рамките на инициативата бяха осветени още: в Бургас – Мостът в Морската градина; в Русе – Пантеона на възрожденците; в Хасково – Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“.

СПОРТНО СЪБИТИЕ „дари дъх“ 

Състезатели по петанк подкрепиха кампанията „Дари дъх“

Отбори от 34 държави участваха в международния турнир по петанк, който се проведе от 23 май до 28 май във ваканционния комплекс Месонги Бийч на остров Корфу.

Представителите на отбор „Каро“ посветиха своето участие в това авторитетно международно състезание на хората, които живеят с пулмонална хипертония.

„Благодаря ви за това, че отделяте от времето си, за да дарите своя дъх за онези, които не могат да дишат и са зависими от кислородните си апарати. Достъпът до нови терапии за пулмонална хипертония закъснява с години в сравнение с другите европейски държави. А трансплантациите на бял дроб остават химера. Обучението на медиците ни е в застой, а времето е жизнено важно за пациентите, страдащи от това рядко заболяване“, казва председателката на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония Наталия Маева.

„За нас с удоволствие да подкрепим кампанията „Дари дъх“ и да обърнем внимание върху проблемите на уязвимите пациенти, които живеят с това рядко и коварно заболяване. Надявам се, че нашето партньорство ще допринесе повече хора да обърнат внимание върху симптомите, протичането на болестта и изхода от нея“, допълни от своя страна Атанас Макаров, допълни от своя страна Атанас Макаров, председател на спортен клуб „Каро“.