ПУЛМОНАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ

Сред най-честите симптоми на „болестта на сините устни“ са недостигът на въздух и при най-малко усилие (например, изкачване на 3-4 стъпала или измиване на няколко чаши), силно сърцебиене, замайване и загуба на съзнание.

Симптомите съществуват при други заболявания и по тази причина пулмоналната хипертония често се бърка с астма, сънна апнея, хронична обструктивна белодробна болест и други общи заболявания, което забавя навременното поставяне на диагнозата.

Белодробната хипертония е рядко заболяване, което води до стеснение на кръвоносните съдове в белите дробове.

Медицината все още не е наясно каква е причината за стесняване на артериите, които пренасят кръвта от сърцето към белите дробове, но резултатът от този дефект е, че преумореното сърце се износва бързо, а това води до сърдечна недостатъчност.

В България около 300 човека страдат от рядкото заболяване.

Болестта засяга много млади хора.

Трайно лечение се постига с трансплантация на бял дроб, а поддържащата терапия е със скъп медикамент, който не се осигурява в България.

ИНИЦИАТИВАТА ПО СВЕТА

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2022 г. се включват над 80 пациентски организации от цял свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от инициативата за десети път.

„ДАРИ ДЪХ 2024“– В ПОДКРЕПА НА НЕВИДИМИТЕ ГЕРОИ,КОИТО ЖИВЕЯТ С ПУЛМОНАЛНА ХИПЕРТОНИЯ

На 5 май изразяваме своята съпричастност към пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест “на сините устни” – пулмоналната хипертония. За 11-ти път България е част от глобалната кампания „Дари дъх“. Всички инициативи, които сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хиперотния” ще реализира през месец май ще преминат под патронажа на Министерство на здравеопазването и институционалната подкрепа на ИА „Медицински надзор“.

На 10 май 2024 г. от 15:00 ч. ще се проведе едночасова интензивна тренировка „Дари дъх“ в която ще се включат 20 активно спортуващи млади хора, за да играят Pickleball под ръководството на кондиционния треньор Росица Петрова. Домакини на събитието са Sports Olympic и състезатели от Българска Федерация Пикълбол. 

Предвижда се провеждането на забавен „PHantastic zebra quiz“ в който ще участват лекари, студенти по медицина, журналисти и пациенти, както и уебинар на тема „ПАХ: Менталното здраве има значение“.

Пулмоналната хипертония е невидимата болест, която те оставя без дъх. В неравната битката с това рядко белодробно заболяване има много герои – пациентите и техните близки, както и лекарите, които често са принудени да правят малки чудеса, за да овладеят кризисните моменти. Заболяването отнема възможността на хора в активна възраст, да тичат, да спортуват, да се забавляват – всяка крачка ги оставя без дъх. Ето защо нека подкрепим невидимите герои, които се борят всяка секунда за глътка кислород“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. 

#worldPHDay2024 #pulmonaryhypertension